ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΘΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

| Ετικέτες , , | Posted On Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010


Περιορισμό στις ευέλικτες μορφές εργασίας, αλλά και αυστηρή εφαρμογή του πενθημέρου προωθεί το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης. Στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις» που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή...






...προβλέπεται η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όσους απασχολούνται με «μπλοκάκι» για χρονικό διάστημα τριών μηνών στον ίδιο εργοδότη, η αμοιβή με διπλό ημερομίσθιο όσων απασχολούνται έκτη μέρα την εβδομάδα, ενώ εργάζονται πενθήμερο αλλά και «ψαλίδισμα» στη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.


Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο επιφέρει τις εξής αλλαγές:


 Εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος πληρωμής της εργασίας που παρέχεται την 6η ημέρα της εβδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας. Πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, θα αμείβεται πλέον με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 100%, αντί του ρεπό που προβλέπεται σήμερα.


 Συμβάσεις έργου. Θα ισχύει η αμοιβή με μπλοκάκι μέχρι τρεις συνεχόμενους μήνες, μετά θα μετατρέπεται σε ορισμένου ή αορίστου χρόνου σύμβαση. 



 Διαθεσιμότητες Μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε περίπτωση εξάντλησης του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών μηνών.



 Εκ περιτροπής απασχόληση: Τίθεται ετήσιο χρονικό όριο 6 μηνών πέραν του οποίου δεν θα ισχύει η εκ περιτροπής απασχόληση.



 Κατάτμηση αδείας. Επιτρέπεται η κατάτμηση του χρόνου αδείας, εξαιτίας ανάγκης της επιχείρησης. Η πρώτη περίοδος της αδείας δε δύναται να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε εργασίμων ημερών για το πενθήμερο.


 Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του τρόπου με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις.


 Ενοικίαση εργαζομένων. Θα τεθούν περιορισμοί ενώ οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, στην ενοικίαση εργαζομένων θα έχουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εργοδότη κατά τις κείμενες διατάξεις (12μηνη διάρκεια απασχόλησης με εξαίρεση αν καλύπτει άλλον εργαζόμενο που λείπει οπότε επεκτείνεται στους 18 μήνες). Σε περίπτωση υπέρβασης, μετατροπή σε εξαρτημένη με τον έμμεσο εργοδότη.


 Απαγόρευση πρόσληψης μεταξύ άλλων όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο δωδεκάμηνο ομαδικές απολύσεις. Σε περίπτωση παράβασης πρόστιμο από ΣΕΠΕ ύψους δύο χιλιάδες εννιακόσια τριάντα έξι (2.936) ευρώ μέχρι είκοσι εννέα χιλιάδες τριακόσια εξήντα (29.360) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.


 Μερική απασχόληση: Εισαγωγή έννοιας συγκρίσιμου εργαζομένου. Αύξηση 7,5%σε όσους εργάζονται κάτω από 4 ώρες ημερησίως. Συνεχόμενη η μερική απασχόληση. Υπερωρία με προσαύξηση 10%. Μπορεί ο εργαζόμενος να αρνηθεί την υπερωρία. Σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων μπορεί ο εργαζόμενος να ζητήσει τη μετατροπή σε μερική απασχόληση (μετά από 12 μήνες εργασίας). Προτεραιότητα για πρόσληψη σε θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση.


 Το ειδικό βιβλίο υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, και μπορεί να τηρείται υπό τύπον ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, τα οποία αμφότερα φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών». 


 Πρόστιμο για την απασχόληση παράνομων μεταναστών από 3.000- 15.000 ευρώ. 


 Τηλεργασία: Κατοχύρωση του θεσμικού πλαισίου και ανάληψη υποχρέωσης από τον εργοδότη της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φαξ κ.λπ.). 

express.gr

Σχετικές Αναρτήσεις :



Comments:

There are 0 σχόλια for ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΘΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια άσχετα με το θέμα της ανάρτησης θα διαγράφονται.

Μας διάβασαν